„DERMATOLOGIE >> TRATAMENTUL PLĂGILOR (RĂNILOR)”

Ce este pielea?

Pielea formează stratul exterior continuu, cunoscut și sub denumirea de tegumentul corpului. Este cel mai mare organ al corpului și are 4 funcții importante: protecția, senzația, termoreglarea și funcția metabolică. Se compune din 3 straturi: epiderm, derm și hipoderm.1

Care sunt tipurile de piele?

Pielea este deseori descrisă utilizând Fitzpatrick Skin Type. Această clasificare a tipului de piele se face în funcție  de cantitatea de pigment melanic din piele. Există șase tipuri de piele:

 • Persoanele cu tip I de piele au o piele albă, palidă, care se arde ușor și se bronzează cu greutate. De asemenea, are nevoie de mai multă protecție împotriva soarelui.
 • Pe de altă parte, persoanele cu piele de tip VI, au pielea maro închisă sau neagră, care se arde mai puțin și se bronzează mai ușor, însă este și mai predispusă la dezvoltarea pigmentării post-inflamatorii după leziune.2

 

 

CARE SUNT TIPURILE DE RĂNI?

Există două tipuri de răni: acută și cronică. Rănile acute urmăresc stadiul normal al vindecării, pentru a realiza o reparare completă pe parcursul a  12 săptămâni. O rană cronică apare atunci când vindecarea celor acute nu reușește. Procesul de reparație continuă mai mult de 12 săptămâni.

"CE ÎNSEAMNĂ VINDECAREA RĂNILOR?"

Vindecarea rănilor este un proces fizic, în care pielea (sau un alt organ – țesut) se repară după o rănire. Modelul clasic de vindecare a rănilor este împărțit în trei faze secvențiale (dar care se suprapun):

Indiferent de tipul de rană sau de cantitatea de țesut pierdut, procesul de vindecare trece prin trei etape dinamice: faza de inflamație, faza de proliferare și faza de remodelare. In cazul rănilor cronice- acelea care nu arată semne vizibile de vindecare într-un interval de timp acceptabil, în ciuda tratamentului adecvat( 6 săptămâni)- acest proces de vindecare este întrerupt si regenerarea țesuturilor întârziată.

 

Etapa 1: Faza de  hemostază și inflamație acută

Prima fază presupune hemostaza și inflamația locală, prin combinația unor evenimente vasculare și biochimice.

Odată ce sângerarea inițială se oprește, leucocitele pot migra mai ușor la rană, deoarece vasele de sânge se dilată și pereții vasculari devin mai permeabili. Sarcina lor este de a proteja rana de infecție și de a o curăța.

 

Etapa 2: Faza de proliferare fibroblastică și formarea tisulară

Faza 2 conține  pași importanti: fibroplazia, hipoxia celulară, angiogeneza, epitelizarea și contracția rănii. Granulația este semnul cel mai important al procesului de vindecare.

Țesutul grav rănit nu poate fi regenerat, astfel că această fază marchează umplerea unei plăgi cu țesuturi noi. Faza de granulare implică regenerarea țesuturilor.

Prioritatea este de a proteja aceste țesuturi noi și de a preveni deshidratarea rănilor. Dacă rana se usucă, celulele mor. Hidratarea susține procesul de vindecare.

Faza 2 implică hipoxia celulară, care este obținută prin reducerea presiunii oxigenului la capătul rănii.

Angiogeneza este stimulată inițial de trombocite.

Resurfacingul rănii se numește epitelizare și implică migrația keratinocitelor.

Hidratarea este, de asemenea, importantă în ultima fază a vindecării. Funcțiile epitelio-funcționale sunt restabilite cât mai mult posibil (adesea nu se realizează regenerarea completă). Celulele de suprafață sunt în proces de închidere a plăgii, încă vulnerabile la efectele dăunătoare ale deshidratării; așa că trebuie să menținem hidratarea și să protejăm rana de influențele dăunătoare ale mediului.

 

Etapa 3: Faza de remodelare tisulară

Este  ultima și cea mai lungă fază a vindecării. Durează săptămâni sau ani. În timpul acestei faze, celulele  mor și rana este remodelată.

CARE SUNT TIPURILE DE VINDECARE A RĂNILOR?

Există două tipuri de vindecare a rănilor: umedă  și uscată. În vindecarea uscată a rănilor, toate procesele de reparație și regenerare au loc sub o crustă protectoare. Într-un mediu umed, celulele pot să se dividă  și să migreze într-o rată crescută, pentru a optimiza formarea țesuturilor noi.

CARE SUNT CARACTERISTICILE IDEALE ALE PANSAMENTELOR ?

Un pansament ideal, rebuie să creeze un mediu umed pentru vindecarea rapidă și adecvată a rănilor și blocarea microorganismelor de a pătrunde  în rană. Ar trebui să permită ieșirea de CO2 și de vapori de apă. De asemenea, trebuie să fie îndepărtat fără durere și fără a afecta țesutul de granulație nou format și, ar trebui să minimizeze cicatrizarea 3

În timpul tuturor fazelor procesului de vindecare a rănilor, produsele care vindecă rana ar trebui:

 • să sprijine formarea țesutului granular și să activeze procesele de vindecare
 • sa echilibreaze nivelul de hidratare pentru a menține condițiile optime de vindecare
 • să protejeze rana și să prevină infecția

Alegerea pansamentului,  după apariția unei răni (ca urmare a unor  proceduri clinice sau estetice) are o importanță deosebită. Cea mai bună alegere este un pansament care vă va oferi cele mai bune rezultate, atât în ceea ce privește rezultatele clinice și estetice, dar și în ceea ce privește reducerea durerii și a disconfortului, după intervenție.

În cazul plăgilor curate, menținerea unui nivelul ideal de umiditate este standardul de aur pentru vindecarea rapidă a rănilor. În cazul rănilor infectate, este nevoie de administrarea unui produs antimicrobian. Studiile au arătat că extractul uleios de Alkanna Tinctoria, datorită ingredientelor sale cu triplă acțiune (antimicrobiană, antiinflamatorie și puternică de vindecare) este extrem de eficient în tratmentele locale ale plăgilor. Spectrul larg de acțiune împotriva bacteriilor Gram (+), cum ar fi Staphylococcus aureus, S. epidermitis, și alții, precum și împotriva agenților patogeni fungici, precum Candida albicans, fac ca extractul să fie deosebit de potrivit pentru tratarea rănilor infectate.

Recomandări pentru managementul rănilor:

 1. Tratamentul trebuie inițiat imediat după formarea plăgilor pentru a ajuta și a scurta procesul de vindecare.
 2. Urmați sfatul medicului pentru a preveni eventualele complicații care pot apărea la nivelul rănilor.
 3. Nu aplicați produse nesterile sau, de vindecare care nu au fost autorizate să fie aplicate direct pe rană. Există un risc foarte mare de a se infecta rana.
 4. Aplicați tratamentul direct pe rană, nu combinați cu alte produse decât la recomandarea medicului curant.
 5. Nu vă expuneți la soare în primele luni după operație, există riscul ca cicatricea formată după procesul de vindecare să aibă o culoare modificată datorită pigmentării extinse
REFERINȚE

Referințe:

 1. Burkitt H. G, Young B, Heath J. Wheater’s Functional Histology. 1995. Churchill Livingstone.
 2. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 2003.
 3. Elsevier – Bolognia, Jorizzo and Rapini: Dermatology 2003

PRODUSE RECOMANDATE

Stratamed

Stratamed

www.stratamed.comSTRATAMED® Stratamed® este un pansament flexibil, sub formă de gel siliconic, bacteriostatic, care asigură un mediu optim de vindecare și prevenție a formării cicatricelor anormale. Este singurul gel siliconic aprobat de către FDA (Food and Drugs...

citește mai mult
Alkaderma

Alkaderma

ALKADERMA® Alkaderma® este un unguent destinat rănilor acute și cronice. Ingredientele sale active îngrijesc, protejează, vindecă, regenerează și calmează pielea compromisă. Conține extract din rădăcinile plantei Alkanna tinctoria , extract de Calendula officinalis...

citește mai mult