DERMATOLOGIE >> PROCEDURI DE RESURFACING
Ce înseamnă resurfacingul pielii?
Resurfacingul pielii este un termen folosit pentru a descrie mai multe tipuri de proceduri de îngrijire ale pielii, efectuate de un dermatolog sau medic plastician, pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii.
Exemple de proceduri de resurfacing ?
- Laserul
- Microneedling
- Radiofrecvența
- Microblading
- Peelingul chimic
- Dermabraziunea
sunt cele mai utilizate proceduri de resurfacing ale pielii, în dermatologie și in chirurgie plastică.
CE INSEAMNA LASER RESURFACING?
Resurfacing-ul pielii cu laser, este un tip de procedură pentru îngrijirea pielii,efectuată de un dermatolog / chirurg plastician. Aceasta implică utilizarea de lasere, pentru a ajuta la îmbunătățirea texturii și a aspectului pielii.
Terapia cu laser este folosită în mod obișnuit pentru tratamentul ridurilor, a lentigo-ului solar, leziunilor solare, cicatricilor (de exemplu,post- acnee), vergeturilor, keratozelor actinice și telangiectaziilor (venelor spider).
- Laserele ablative îndepărtează stratul superior al pielii, pe măsură ce pătrund adânc în derm. Prin urmare, terapiile ablative sunt considerate mai invazive și dureroase, cu mai multe efecte secundare și o perioadă mai îndelungată de recuperare. Timpul de recuperare poate dura până la 6 săptămâni. Cu toate acestea, numărul de tratamente necesare pentru a obține un rezultat este minim și rezultatele sunt cu siguranță mai semnificative. Adâncimea țintă în derm este determinată de lungimea de undă aleasă. Sunt necesare anestezice topice, iar majoritatea dispozitivelor au metode de răcire, pentru a reduce durerea extremă asociată cu arderea epidermei.
- Terapia laser ne-ablativă utilizează lungimi de undă care focalizează punctul țintă în țesut, adică dermul, protejând epiderma de ablație. Laserele fără ablație folosesc de obicei radiofrecvență pentru a realiza acest lucru. Ne-ablația este mai puțin invazivă și mai convenabilă pentru pacienți în ceea ce privește perioada de inactivitate post-procedură. Deși nu există o ablație a suprafeței, pot apărea edeme, dureri, eritem ca urmare a agresiunii dermice. Totuși, perioada de vindecare și de recuperare se măsoară în zile, nu în săptămâni, ca în cazul laserelor ablative. Mai multe tratamente sunt necesare pentru a obține un rezultat optim și, în general, această metodă este utilizată mai mult pentru afecțiuni cutanate ușoare până la moderate.
- Laserele fracționale (fototermoliză fracțională) sunt un tip de dispozitiv ablativ, de generație nouă, care sunt considerate intermitente ,între terapiile ablative și cele ne-ablative. Spre deosebire de fototermoliza selectivă, în care suprafața totală selectată este ablată, fototermoliza fracțională afectează suprafețelor mici de ablație pe piele, lăsând celelalte zone ale pielii intacte, de aceea numai o parte fracțională a pielii este deteriorată.
CARE SUNT REZULTATELE ACESTEI PROCEDURI?
Resurfacing-ul pielii, cu laser, vizează stratul exterior al pielii, în timp ce încălzește simultan straturile inferioare din derm. Acest lucru va determina producția de colagen.
În mod ideal, noile fibre de colagen vor ajuta la producerea unui nou strat de piele, care este mai fin ca și textură și mai ferm la atingere.
Procedura implică următoarele etape:
- Înainte de laser resurfacing, pielea trebuie să fie pregătită. Aceasta implică o serie de tratamente efectuate cu câteva săptămâni înainte de procedură. Scopul este de a crește toleranța pielii la tratamentele profesionale. De asemenea, puteți scădea riscul de efecte secundare.
- În ziua procedurii, medicul dumneavoastră va aplica un anestezic local în zona tratată. Acest lucru este folosit pentru a reduce durerea și a vă face mai confortabil în timpul procedurii. Dacă este tratată o suprafață mare de piele, medicul dumneavoastră vă poate sugera un sedativ sau un analgezic.
- Apoi, pielea este curățată pentru a îndepărta orice exces de ulei, murdărie sau bacterii.
- Medicul începe tratamentul, folosind laserul selectat. Laserul este deplasat încet în jurul zonei desemnate.
- În cele din urmă, medicul dumneavoastră va proteja zona de tratament până la sfârșitul procedurii.
CE SUNT PEELINGURILE CHIMICE?
Peelingurile chimice utilizează un agent chimic local, cel mai frecvent fiind, Acid tricloracetic (TCA) pentru a elimina straturile superioare ale pielii (epiderma până la nivelul dermic), pentru a stimula metabolismul celular și pentru a induce o nouă creștere a colagenului și a elastinei. Puterea peelingului va determina nivelul injuriei obținute. Peelingul straturilor superficiale apare de obicei în primele 48 de ore de aplicare. O dată ce soluția acidă a fost aplicată, există o scurtă perioadă de disconfort / durere, asociată cu producerea de căldură sau eritem a pielii.
Peelingurile chimice sunt cel mai frecvent utilizate pentru a elimina petele superficiale, cicatricile ușoare post-acneice, îndepărtarea ridurilor și a petelor de vârstă și pentru a determina regenerarea pielii.
CE ESTE DERMABRAZIUNEA?
Dermabraziunea este un tratament mecanic, conceput pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii prin mecanisme precum șmirghelul. Timpul de refacere necesar pentru vindecare și cantitatea de anestezic, necesară pentru a reduce durerea asociată cu această procedură chirurgicală, depinde de adâncimea si profunzimea dermului. Microdermabraziunea este o formă mult mai puțin invazivă de dermabraziune care nu necesită anestezie sau timp de vindecare. De obicei, implică utilizarea unui nisip fin pentru o răzuire superficială.
Frecvent, dermabraziunea este utilizată pentru tratamentul cicatricilor mici (post- acneice), alunițe(nevi), tatuaje și riduri fine.
EXISTĂ EFECTE SECUNDARE DUPĂ PROCEDURĂ?
Ca și in cazul altor proceduri cosmetice/medicale,laser resurfacing, peelingurile chimice și dermabraziunea prezintă riscul unor efecte secundare, precum:
- arsuri
- vezicule
- erupții cutanate
- exudat intens
- infecție
- hiperpigmentare
- cicatrici
- roșeață
Urmând instrucțiunile medicului dumneavoastră înainte de procedură și post-procedură, vă puteți reduce riscul pentru aceste tipuri de complicații.
CARE ESTE DURATA EFECTELOR SECUNDARE?
Vindecarea durează de obicei între 3 și 10 zile. Ca regulă generală, cu cât suprafața de tratament este mai mare și cu cât laserul este mai adânc, cu atât timpul de recuperare este mai lung. Recuperarea, în urma procedurii cu laser ablativ, poate dura până la trei săptămâni.În timpul recuperării, pielea poate să fie extrem de roșie și usor exfoliată. Se va produce peeling ușor. Deși nu trebuie să stați acasă pe parcursul întregului proces de recuperare, veți dori să evitați zonele cu risc crescut de infectare.
CE INSEAMNA MICRONEEDLING?
Microneedlingul reprezintă pătrunderea în piele a microacelor foarte fine, în scopul rejuvenării acesteia . Acele mici, ale dispozitivului, fac perforații invizibile în stratul superior al pielii. Colagenul și elastina sunt reactivate pentru a vindeca pielea precum și pentru întinerirea aspectului acesteia.
CE INSEAMNA MICROBLANDING?
Microblading-ul este o formă de machiaj permanent care presupune introducerea unui pigment în zona superficială a dermului, utilizând o tehnică manuală.
CE ESTE REJUVENAREA VAGINALĂ?
Rejuvenarea vaginală este, în esență, o strângere a peretelui vaginal, efectuată de obicei cu un dispozitiv laser special adaptat
CE INSTRUCȚIUNI TREBUIE SĂ URMAȚI DUPĂ O PROCEDURĂ DE RESURFACING ?
Instruirea adecvată va fi dată de către medicul dumneavoastră, dar, în general, atunci când ați suferit oricare dintre procedurile menționate mai sus, stratul exterior al pielii (epiderma) a fost deteriorat. Acest strat exterior (stratul cornos) acționează ca barieră protectoare a epidermei. Când această barieră protectoare este ruptă, apa se poate evapora mai ușor. Nu mai poate proteja pielea de mediul înconjurător care poate provoca uscăciune, eritem, prurit, disconfort, infecție crescând astfel riscul apariției cicatricilor anormale. Protecția și hidratarea pielii sunt obiectivele principale ale unui medic, după ce efectuează o procedură de resurfacing a pielii. Utilizarea de protecție solară este de asemenea necesară pentru o perioadă lungă de timp după tratament.
RECOMANDĂRI PENTRU PROCEDURILE DE RESURFACING ALE PIELII
- Tratamentul trebuie inițiat imediat după formarea plăgilor, pentru a ajuta și a scurta procesul de vindecare.
- Urmați sfatul medicului pentru a preveni eventualele complicații care pot apărea la nivelul plăgilor.
- Nu aplicați produse nesterile, sau de vindecare care nu au fost autorizate să fie aplicate direct pe plagă. Există un risc foarte mare de infecție.
- Aplicați tratamentul direct pe plagă, nu combinați cu alte produse decât la recomandarea medicului curant.
- Nu vă expuneți la soare în primele luni după procedură. Există riscul ca cicatricea formată după procesul de vindecare să aibă o culoare modificată, datorită pigmentării extinse.
- Curățați zona tratată de două, până la cinci ori pe zi.
- Utilizați pansamente noi pentru a vă asigura că pielea rămâne curată.
- Cu cât pansamentul rămâne în contact cu pielea și o hidratează, cu atât este mai bun rezultatul general.
Produse Recomandate
Stratacel
www.stratacel.com STRATACEL Stratacel® este un gel siliconic, utilizat ca un pansament avansat, flexibil, pentru tratamentul plăgilor superficiale şi a zonelor în care integritatea cutanată a fost afectată. Stratacel® este ușor de aplicat pe suprafețe mari , expuse și...