DERMATOLOGIE >> HIPERPIGMENTARE
Ce este hiperpigmentarea?
Hiperpigmentarea apare atunci când pielea produce mai multă melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii. Acest lucru poate face ca petele sau zonele colorate ale pielii să prezinte colorit diferit în comparație cu zonele înconjurătoare. Hiperpigmentarea poate fi localizată, ca în cazul hiperpigmentării post-inflamatorii sau a melasmei, sau mai difuză. Hiperpigmentarea difuză tinde să fie asociată cu cauze metabolice, anumite medicamente, malignități sau etiologii autoimune sau infecțioase¹
Care sunt cauzele hiperpigmentarii?
Hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH) și reacțiile la medicamentele sistemice sunt două cauze majore ale hiperpigmentării localizate și difuze. Melasma este o altă cauză comună a hiperpigmentării localizate. Cauzele suplimentare ale hiperpigmentării difuze includ boli metabolice, deficiențe nutriționale și, ocazional, infecție cu HIV. Petele cauzate de vârsta înaintată sunt, de asemenea, o altă cauză frecventă de hiperpigmentare.
HIPERPIGMENTAREA POSTINFLAMATORIE
Hiperpigmentarea postinflamatorie (PIH): reprezintă o secreție în exces a pigmentului melanină, cauzată de o inflamație cutanată sau răni. Poate apărea oriunde pe suprafața pielii, inclusiv pe mucoase sau la nivelul unghiilor. PIH este extrem de frecventă și poate avea consecințe estetice și psiho-sociale semnificative. Acneea vulgară, dermatita atopică și Lichenul simplu cronic sunt tulburări asociate cu hiperpigmentarea post-inflamatorie.
Melasma: este o afecțiune obișnuită, dobândită, caracterizată prin zone cutanate simetrice, hiperpigmentate, cu contur neregulat, care apar cel mai frecvent pe față.
Petele de vârstă: numite și pete hepatice – sunt mici pete închise la culoare, de pe suprafața pielii. Au dimensiuni variate și apar de obicei pe față, mâini, umeri și brațe – zonele cele mai expuse la soare.
Petele de vârstă sunt foarte frecvente la adulții cu varste de peste 50 de ani. Însă și persoanele mai tinere le pot dezvolta, mai ales in cazul expunerii îndelungate la soare 2.
Cauze medicale: alte cauze medicale ce cauzează hiperpigmentarea includ boala Addison și hemocromatoza.
CARE SUNT OPȚIUNILE DE TRATAMENT PENTRU HIPERPIGMENTARE?
Deși hiperpigmentarea este inofensivă, aspectul estetic determină pacienții să caute metode de a le elimina.
Pentru a preveni hiperpigmentarea sau pentru a stopa intensificarea:
- Evitați expunerea la soare.
- Folosiți o cremă cu protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare, pentru a proteja pielea și pentru a stopa intensificarea hiperpigmentării.
Pentru a trata hiperpigmentarea, sunt disponibile două optiuni terapeutice:
- Terapia de primă intentie include tratamente topice cu terapie triplu combinată (incluzând hidrochinone, retinoizi topici, steroizi topici). Deseori, datorită iritațiilor și alergiilor cauzate de tripla terapie, pacienții caută alte terapii topice precum acid azelaic, acid kojic sau dermocosmetice precum Trimetoxibenziliden Pentanedion (Synoxyl® HSS) cu reacții cutanate mai puține sau absente.
- Terapia de a doua intenție include peelinguri chimice precum peelingul cu acid salicilic și peelingul cu acid glycolic, în combinație cu tratamente topice și terapie laser. Numai specialistii dermatologi sunt in măsură sa efectueze aceste proceduri.
Atentie! tratamentul trebuie adaptat în funcție de tipul de piele al pacientului.
RECOMANDĂRI
Dacă aveți hiperpigmentare, dermatologii vă recomandă următoarele sfaturi:
- Folosiți cremă cu protecție solară zilnic: Unul dintre cele mai frecvente tratamente pentru hiperpigmentare este protecția solară. Aplicați cremă de protecție solară cu 15 minute înainte de a va expune la soare și reaplicați cel puțin o dată la fiecare două ore.
- Alegeți produse de îngrijire pentru pielea sensibilă: alegeți produse de îngrijire a pielii care nu determină senzația de “înțepatură” sau arsură, deoarece produsele care irită pielea pot agrava hiperpigmentarea.
- Evitați iritația la nivelul pielii: pentru a preveni hiperpigmentarea determinată de răni locale, evitați să iritați zonele cutanate ce prezintă pete, cruste și comedoame (în caz de acnee).
REFERINȚE
1.Bolognia Dermatology – 3d edition
2.www.mayoclinic.org
Produse recomandate
Antispot
ANTISPOT® Antispot® este o cremă cu acțiune depigmentantă și antioxidantă, pentru o piele impecabilă, stimulată natural și strălucitoare.Antispot® este o cremă eficientă în: Corectarea hiperpigmentării de diverse etilogii, ridurilor de vârsta, coloritului anormal al...